x
 
 

Годишни награди за пътна безопасност 2012

image imageВръчването на вторите Годишни награди за пътна безопасност се състоя на 5 декември 2012 г. в хотел Шератон, София. Тази година интересът на участниците към конкурса отбеляза ръст от 50%. Повече от 60 инициативи и организации спореха за награди в шестте категории. На стилната церемония присъстваха скъпи гости с доказано отношение към проблемите на пътната безопасност: Негово Превъзходителство Карел Ван Кестерен - посланик на Кралство Нидерландия, зам.-министъра на вътрешните работи г-н Веселин Вучков, комисарите от МВР Милчо Енев - зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция", Алекси Стратиев - ГД "Национална полиция", Антон Антонов - началник отдел Пътна полиция при ГД "Национална полиция", Алекси Кисяков - секретар на комисията по пътна безопасност към МВР, Борислав Богоев - заместник-председател на Комисията за финансов надзор, народните представители Калина Крумова и Корман Исмаилов, Христо Григоров - председател на Българския червен кръст, областния управител на Враца г-жа Владимирова и Румен Дунев - състезател по автомобилизъм.

imageПо време на церемонията бяха показани добри практики от Холандия, а за доброто настроение на гостите се погрижи квартет "Стрингс" (тази вечер – трио)

imageРъководител движение (церемония) бе Косьо Филипов.

image image imageНа входа на залата всеки гост беше "въоръжен" със светлоотразителна лента и изтегли номерче за томболата, от която по-късно четирима късметлии си тръгнаха с детски седалки за автомобил и велосипеди.

imageПрез тази година конкурсът получи подкрепа от Министерство на вътрешните работи и бе подпомогнат от Сизас зебра интернешанъл АД, Чиполино ЕООД, а за втора поредна година и от посолството на кралство Нидерландия в лицето на Н. Пр. Карел ван Кестерен.

imageМедийни партньори бяха: Информационна агенция Фокус и Българското национално радио.

Ето и победителите в съответните категории:

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации" наградата спечели Сдружение "Отворена младеж" – една организация с безброй инициативи за безопасност на пътя сред младите и подрастващите.

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища" приза отнесе ОДЗ № 3 "Делфинче” – Варна. В тази категория конкуренцията беше голяма, а доминацията на детските градини от Пазарджик – тотална. Ето защо Регионалния инспекторат по образованието от Пазарджик беше награден със специална грамота за приноса към обучението на децата в безопасността на пътя.

imageВ категория "Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос (предотвратил пътен инцидент или е участвал в спасяване на пострадали при ПТП или е оказал помощ на такива хора)" наградата бе връчена на младши автоконтрольор Гьоко Петков от Стара Загора за професионализма му, етичното отношение и недопускане на корупционни практики, а най-вече за това, че с адекватна си намеса на местопроизшествие е спасил човешки живот.

imageТук бяха поощрени и служителите на Сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР – Велико Търново за активността си в превенцията на пътния травматизъм.

imageimageВ категория "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност" наградени бяха две медии: "Господари на ефира" за репортажа на Борис Касиков "Немарливи Шофьори" и Българската национална телевизия за кампанията "Спри, детето запази!"

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации" наградата бе присъдена на областна администрация Враца, заради активната й политика по отношения на пътната безопасност сред учениците и младите хора в областта.

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации" призът бе връчен на Каменица АД за дългогодишната кампания "Алкохолът е лош шофьор".

Специални награди получиха още:

imageФондация "Безопасни улици от Валя" за изключителния си принос към безопасността на пътя, за борбата за изграждане на обществена нетърпимост към пътните хулигани и налагане на по-сурови наказания за техните деяния.

imageНационален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия към Български червен кръст, който всяка година дарява надежда в труден момент и десетки хиляди левове за лечение на пострадали при ПТП деца.

imageНационално движение по приложно колоездене "Младежта за безопасност на движението" към Съюза на българските автомобилисти, което неотменно дава своя принос за подобряване на пътната безопасност сред младежта и децата.